Kategoriarkiv: Fantasi

Folkvandring på nytt sätt

Den nya folkvandringen (110214)
När mötet inte kräver fysisk transport blir närvaro möjlig. Tillbringa semestern med att fotvandra. Upplev det exotiska mörkret i Kolmårdens skogar. Du tar ju ändå hela din värld med dig. Skogen nästan slukar dig och då blir upplevelsen av din egen värld rikare. Tänk dig: gå i skogen med duken och allt liv i den, omgiven av alla dessa stora, mörka granar. Civilisationen i en duk på armlängds håll ger frisk aptit på naturen.

Bilen vår rörliga soffa

Bilen som tillflykt?
Som en följd av betongsamhället ville vi ha en skyddad och mysig hörna – det blev förstås, ironiskt nog, med bilens hjälp vi fick den. Ta bort betongen så blir samtidigt privatbilen överflödig. Fyll på med parker och massor av kaféer. Bygg cykelbanor på gator och torg och över tinnar och torn,  stans storhet ska upplevas, ”Stolta stad..”. Gör ett campus av hela stan!

Pekplattan blir den nya motorvägen.

Idé för staden

Eftersom mobilerna gör oss fria  med avseende på möten och intryck, och det verkar ju som om detta var i full färd med att utvecklas, utan märkbara begränsningar, så försöker jag dra slutsatser om vad det kommer att betyda för stadsplaneringen.

Min tanke är, att eftersom alla håller på att upptäcka varandra på hundra nya sätt, så är det rimligt att anta att detta beteende och dessa nygamla behov behöver fysiska platser, för att fullfölja det som påbörjas över mobilkommunikationen. Med denna kryptiska mening menar jag, att stadens transportnät måste omplaneras då behovet av lokala centra ökar, när biltrafiken i sin nuvarande form överges. Med en (helst luftburen) cykelbana får alla trafikanter en omedelbar upplevelse, ja, närvaro – jag kallar det friheter. Dit hör:

  • kroppslig frihet (cyklandet är en sorts njutning).
  • ger frihet åt varandra (tvingade som vi blir att ta hänsyn till medtrafikanten – vilket gått förlorat under bilismens plåtskalstänkande).
  • frihet att uppleva staden och naturen.
  • frihet att företa sig saker för en lokal publik och/eller en lokal marknad (”lev och gräv där du står”, liksom).

Då tänker jag mig följande:

”Cykelbanor”, alltså obrutna leder med på- och avfarter regelbundet utplacerade. Cykelbanorna ger naturligtvis upphov till ansamlingar av människor. Detta i sin tur bildar underlag för olika tjänster intill banans på- och avfarter. Butiker, caféer, gym och olika, ännu okända verksamheter. Strömmen av folk i upphöjd rörelse blir ett välkommet humanistiskt inslag  vår plåtstinna stad. Vidare: aktiva människor trivs bättre med tillvaron än passiva.

Viktiga praktiska förutsättningar är att banorna är släta, isfria och diskret upplysta (klara vinternätter måste få komma till sin rätt). Och planskilda, förstås: det ger de fria vyer som vi så väl behöver, men förlorade tillsammans med savannen för länge sedan. (En urban vandrarkultur ser möjligen dagens ljus).

Testbana:

Låt oss bygga en testbana vid någon förbindelse som redan idag har rätt hög frekvens av cyklister. Anlägg i anslutning till detta några serviceinrättningar, såsom ett kafé och några butiker. Vem vet, kanske blir detta startskottet för en ny stad?

Underjordiska bergrum

2010-10-31

Värdet av historia
I SVT:s serie ”Svenska hemligheter” gick turen till Norrköping och de underjordiska vattenleder och turbinhall som ligger centralt i stan, men alltså en bit under den. Vi fick följa en elingenör när turbinhallen torrlagts, vilket sker en gång per år. Han bankade  på den stålplatta inne i grottmiljön som var flera meter hög och höll tillbaka själva Östersjön och gjorde det möjligt att besiktiga anläggningen. Han sa att det var en skön tanke att tänka, att någon före honom, ja, för hundra år sedan gjort precis samma arbete och samma kontroller som han nu gjorde. Just det, tänker jag. Så starkt kan man också uppleva historia. Detta behov kommer bara att öka ju mer fria från den fysiska verkligheten som vi blir.